Betala av lån i förtid

Betala av lån i förtid

De flesta människor har förmodligen någon form av skuld- studielån, kreditlån eller bostadslån. Även om det är normalt att ha skulder kan det kännas jobbigt. Ett sätt att bli av med dina skulder snabbare är att betala av lån i förtid eller att avsluta krediter.

Vad innebär det att lösa lån

När du tar ett lån går du med på att betala tillbaka det lånade beloppet plus ränta under en viss tid och gör dina betalningar i tid, så kommer du att så småningom att betala av lånet helt och hållet. Tabellerna kan till exempel se ut så här:

  • Lånebelopp 600 000 kronor återbetalningstid 19 år månadskostnad 4 399 kronor
  • 245 000 kronor återbetalningstid 10 år månadskostnad 2714 kronor

Du har också alltid möjligheten att betala tillbaka lån i förtid och det innebär att du betalar av lånet innan den överenskomna återbetalnings perioden löper ut. Det finns några olika sätt att göra det på, men det vanligaste är att helt enkelt betala en klumpsumma som täcker det återstående saldot av lånet.

Varför ska du betala av lån i förtid?

Varför ska du betala av lån i förtid?

Att lösa ett lån i förtid kan vara en bra idé av flera skäl. För det första kommer du att spara pengar på räntan. Ju längre tid du tar på dig att betala tillbaka ett lån desto mer ränta kommer du att få betala och genom att betala tidigt kan du undvika att betala onödigt höga räntebelopp. Det finns många fördela att betala av lån snabbare.

Dessutom kan en tidig reglering av ett lån bidra till att förbättra din kreditvärdighet. En historik av punktlig låneåterbetalning är en av de viktigaste faktorerna som långivare tittar på när de överväger en sökande för ny kredit. Genom att reglera ditt lån i förtid visar du därför ditt ekonomiska ansvar och du ökar dina chanser att bli godkänd för framtida lån.

När kan det vara bra idé att lösa lån i förtid?

För att kunna betala tillbaka ett lån måste du ha pengar över varje månad, och därför beror tidpunkten av när du bör betala av lånet helt på din privata ekonomi.

Är din ekonomi i gott skick och det finns pengar tillgängliga för återbetalning, så är det logiskt att det skulle bidra till att minska räntekostnaderna över tid.

I motsats till när återbetalning av lån i förtid kommer i underkant med din privatekonomi är det en mindre bra tidpunkt.

Att tänka på när du löser lån

Om du funderar på att lösa ett lån i förtid finns det några saker du bör ta hänsyn till.

1. För det första måste du ta reda på om det finns några straffavgifter. Vad kostar det att lösa ett bundet lån. Förskottsbetalnings avgifter är avgifter som tas ut av långivaren för att du betalar av ditt lån i förtid, och de kan snabbt bli höga, Ta reda på vad kostar att lösa ett bundet lån.

2. För det andra måste du ta hänsyn till räntan på ditt lån. Om du har ett lån med fast ränta vet du exakt hur mycket ränta du kommer att betala under lånets löptid. Har du däremot har ett lån med justerbar ränta kan din ränta stiga eller sjunka i framtiden, det är viktigt att ta hänsyn till det när du fattar ditt beslut.

3. Slutligen måste du väga för- och nackdelarna med att använda extra pengar för att lösa ditt lån jämfört med att investera dem eller använda dem för att betala av andra skulder.

Lösa hela eller delar av lånet?

För det första bör du se över dina lån innan du bestämmer dig för att lösa lån i förtid. Det finns några skäl till varför du bör betala av lån med de högsta räntorna först. Bland annat kommer du förmodligen att förlora mest pengar på dessa lån.

Därför kan det vara bra att betala av hela lånet så fort som möjligt ifall plånboken tillåter. Dessutom kan du välja att lösa hela eller delar av lånet vilket innebär att du betalar hela eller delar av summan.

Hur löser jag ett lån?

Hur löser jag ett lån

Låt oss säga att du vill betala av billån i förtid och har ett lån på 100 000 kronor med en ränta på 5 %. Om du gör minimala betalningar varje månad kommer det att ta dig 25 år att betala av lånet och du kommer att sluta betala 50 000 kronor i ränta.

Skulle du få problem med att betala av lånet finns det något som heter återtagandeförbehåll, det betyder att om du inte betalar av ditt t.ex. Billån så har säljaren rätt att ta tillbaka bilen förutsatt att det står med i villkoret.

Vad är upplupen ränta?

Det kan vara bra att veta vad den upplupna räntekostnaderna för lånet är. Om långivaren skickar en månatlig faktura den sista dagen i varje månad så är den ackumulerade räntan föregående månads ränta.

Vad betyder bindningstid?

Under en bindningstid förbinder du dig att betala för lånet under avtalstiden. Om du har ett bolån så kan du lösa bundet lån och betala av bolån i förtid. Du kan också lösa bolån vid försäljning, vilket brukar vara den vanligaste anledning till att lösa ett bolån i förtid.

Varning för hypotekslån

Nackdelen med hypotekslån även så kallad senior bolån är att räntan vanligtvis är ungefär dubbelt så hög som konventionella bolån. Värdet på bostaden som lämnas till potentiella arvingar är därmed lägre.

Att betala av skuldsanering

Det går inte att betala skuldsanering i förtid. Betalningsplanen ska följas varje månad. Det är svårt att få lån med skuld men det går att få lån när alla säger nej om du t.ex. Har en bostad som du äger eller lånad nedgång.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *