Låna pengar

Vad är skillnaden på att använda sig av en bank och en fristående långivare när man lånar pengar? 

Om du är intresserad av att låna pengar inom en snar framtid så har du med allra största sannolikhet en hel del olika frågor och funderingar. Den svenska lånemarknaden kan bitvis vara oerhört förvirrande och om man har dålig koll sedan innan så kan det kännas som att man inte riktigt hittar det förmånligaste alternativet. 

Samtidigt så måste man också ta ett beslut kring vilken långivare man ska vända sig till. Även om man alltid kan ta och surfa in på sin banks hemsida så är detta inte det enda alternativet som finns. På dagens svenska lånemarknaden så finns det idag också goda möjligheter att vända sig till ett fristående låneföretag för att teckna upp sig på ett lån. I den här texten kommer du att få kort och matnyttig information kring skillnader mellan dessa två olika alternativ, men även hur man går till väga för att hitta det lån som passar väl för dig och din situation.  

Vikten av att jämföra 

Tjej som jämför

På grund utav att det idag ofta finns över 70 eller fler långivare att välja bland när man ska teckna upp sig på ett lån så är det oerhört viktigt att man gör en jämförelse för att säkerställa att man har hittat ett så förmånligt erbjudande som möjligt.

Detta går att göra på några olika sätt, men det absolut bästa sättet är genom att vända sig till en jämförelsesida. Detta är långt mycket mer effektivt än att sitta och manuellt klicka sig runt från hemsida till hemsida och leder till att man inte riskerar att missa några erbjudanden som finns tillgängliga. 

Dessa jämförelsesidor har blivit ovärderliga resurser för konsumenter och låntagare att använda sig av och det är någonting som alla som ska låna pengar bör testa. Se alla snabblån här via en av dessa sidor, och du kan även testa tjänsten för att jämföra andra typer av lån. Detta är det absolut bästa sättet att säkerställa att du får ett så gott utfall på ditt lån som är möjligt. 

Att låna pengar via en bank 

Att låna pengar via en bank känns för många konsumenter som det självklara valet när det kommer till att teckna upp sig på ett lån. Hos en bank så finns det en relation sedan tidigare och det är många som uppfattar detta som det smidiga och trygga valet.

Banker idag erbjuder en lång rad olika typer av lån och det går att ansöka helt och hållet online. Det är dock viktigt att veta att banker som regel alltid utför en kreditupplysning, någonting som du kan läsa mer om i nästa stycke.

Att vända sig till en fristående långivare 

fristående långivare 
fristående långivare 

Idag så finns det en lång rad olika långivare som man kan välja att vända sig till. Dessa fristående långivare har blivit populära eftersom det antingen erbjuds marginellt bättre ränta, eller så kan den som har svårt att bli beviljad på ett lån hos en traditionell bank ibland ha bättre lycka hos något av dessa företag.

Precis som med banker så erbjuds många olika typer av lån, men det är primärt privatlån och samlingslån som lockar här istället för bolån. 

Om man är intresserad av att teckna upp sig på ett lån utan att det tas en kreditupplysning så är det också hit man behöver vända sig. Dessa lån utan kreditupplysning kallas ofta för lån utan UC och gör det möjligt för människor med betalningsanmärkningar men en i övrigt ordnad ekonomi att teckna upp sig på ett lån. Det är dock värt att notera att dessa oftast för med sig en högre ränta.

Sten ljungren

Sten Ljungren

Finansexpert & innehållsansvarig

Sedan 2022 är Sten finansexpert och innehållsansvarig hos Finansruset.se, här visar han sin passion för ekonomi och finans genom sitt arbete. Sten, som har en examen som ekonomi & media, kontrollerar för närvarande att Finansruset.se är uppdaterad i all sin information och sitt innehåll.

Vad tyckte du om detta inlägg?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *